Buzulları eriten sadece iklim değişikliği değil! Antarktika'da volkanlar patlıyor
Iflscience'ta yayınlanan makaleye göre araştırmacılar, Antarktika'da bilinen 130'dan fazla volkanın her an patlayabileceğini söyledi. Dünyadaki son büyük erime olayından bu yana artan volkanik patlamalar sebebiyle atmosfere daha fazla sera gazı emisyonu salınacak ve dünyanın sıcaklığı daha da artacak.
Abone Ol
Devasa buz tabakalarının ortasında yer alan Antarktika, ateşli bir volkanizma ülkesine ev sahipliği yapıyor.
Bu volkanların büyük çoğunluğu uykuda veya buzun altına gizlenmiş olsa da, çevredeki buz tabakalarının erimesi nedeniyle yeniden uyanabileceklerine dair bazı spekülasyonlar mevcut.
Dünyadaki son büyük erime olayının, son buzul çağını takiben 12.000 ila 7.000 yıl önce meydana geldiği bilinirken bilim insanlarına göre; bu buzullaşma döneminde, karadaki volkanik aktivite iki ila altı kat artmış durumda.
Araştırmalar göre buzulların erimesi; dünyanın mantosu üzerindeki baskıyı hafifletiyor. Bu sebeple daha fazla magma yükseliyor ve patlama gerçekleşiyor.
Science'ın yakın zamanda belirttiğine göre ise volkanların ağırlığı kaldırıldıkça, magmada hapsolmuş gazlar, mantarsız bir şişe şampanyadaki köpürme gibi salınıyor ve patlamalara neden oluyor.
Antarktika'da bilinen 130'dan fazla volkan bulunuyor ve bunların çoğu buzun altında bulunuyor, ancak birkaçının aktif olduğu düşünülüyor.
En belirgin olanı, Antarktika'daki en yüksek aktif yanardağ olan ve onlarca yıldır sürekli olarak patlayan ve bunu yaparken altın tozu yayan Erebus Dağı'dır.
Araştırmaya göre; Artan volkanik aktivite, atmosfere daha fazla sera gazı emisyonu pompalayarak dünyanın sıcaklığını daha da artıracak.
Bu da daha fazla buz kaybına yol açarak daha fazla patlamayı tetikleyecek ve bu böyle devam edecek...
Gelişmelerden haberdar olmak istiyor musunuz?
Google News’te Samimi Haber sitemize
abone olun.