14 Şubat Sevgililer Gününe Özel Yemek
Ana yemeğinden tatlısına, bugünü diğer tüm günlerden ayıracak lezzette bu tariflerle efsane bir Sevgililer Günü menüsü hazırlayabilir, uzun süre unutulamayacak lezzette bir güne imza atabilirsiniz. İşte sizler için hazırladığımız alternatifli yemek tarifleri..
Sevgililer Günü menüsüne kırmızı çok yakışıyor! O zaman ne yapıyoruz, nefis kıvamlı ve çok lezzetli bir çorba hazırlıyoruz. Ana yemekten önce nasıl da sofraya yakışıyor.
ÇORBA ALTERNATİFLERİ..
Domates Çorbası Tarifi İçin Malzemeler
1 yemek kaşığı tereyağı
2 çay bardağı sıcak süt
5 adet büyük boy domates
2 yemek kaşığı un
4 su bardağı sıcak et suyu
2 çay kaşığı tuz
Servisi için:
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
DOMATES ÇORBASI YAPILIŞI
Tereyağını tavada eritin.
Unu ekleyip kokusu çıkana kadar kısık ateşte kavurun.
Rendelenmiş domatesleri kavrulmuş un karışımına ekledikten sonra 5 dakika kadar pişirin.
Üzerine sıcak et suyunu ve tuzu ilave edin. Kesilmemesi için küçük bir cezvede ısıttığınız sütü azar azar ekleyip hızlıca karıştırın.
Çorbayı kaynayana kadar orta ateşte ardından da kısık ateşte 15 dakika kadar pişirin. Daha pürüzsüz bir kıvam alması için blenderdan geçirin. Servis kaselerine aldığınız çorbayı, rendelenmiş kaşar peynir ilavesiyle sıcak olarak servis edin. Afiyet olsun!
Kremalı Mantar Çorbası Tarifi İçin Malzemeler
1 paket
krema (200 ml)
400 gram mantar
3,5 su bardağı su
1 adet soğan
1 tepeleme yemek kaşığı un
3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Servisi için:
4 dal doğranmış maydanoz
KREMALI MANTAR ÇORBASI YAPILIŞI
Üzerlerini nemli bir bez yardımıyla temizlediğiniz mantarları küçük parçalar ya da ince dilimler halinde kesin. Kuru soğanı küçük küpler halinde kesin.
Sıvıyağ ve tereyağını bir tencereye koyup soğanı kavurun.
Daha sonra mantarları ilave edip suyunu çekene kadar kavurun.
Daha sonra unu ekleyin ve birkaç dakika kavurun.
Ardından kremayı ekleyin ve orta ateşte kaynamaya başlayana kadar karıştırarak pişirin.
3,5 su bardağı sıcak su ekleyin ve altını kısıp 10 dakika daha kaynatın.
Ocaktan almadan önce tuz, karabiber ve maydanozu ekleyip bir taşım daha kaynattıktan sonra çorbanız servise hazır olacaktır.
Sıcak sıcak servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Pancar Çorbası Tarifi İçin Malzemeler
3yemek kaşığı zeytinyağı
2 adet kuru soğan
3 diş sarımsak
2 yemek kaşığı un
3 adet pancar (haşlanmış)
1çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 litre su
1 paket krema
PANCAR ÇORBASI YAPILIŞI
Küçük küpler halinde doğranmış soğanları, zeytinyağında kavurun, ardından doğranmış sarımsakları ekleyin.
Soğan ve sarımsağa un ekleyip karıştırın.
Pancarları tencereye alıp tuz ve karabiberini ekleyin, karıştırın.
1 litre suyu tencereye ekleyip kaynamaya bırakın.
Kaynayan çorbayı blenderla pürüzsüz hale gelene kadar çekin. Afiyet olsun.
Yemek yapmakla aranız pek iyi değilse bile kolayca yapabileceğiniz bu köfteler, hem görüntüsüyle hem verdiğiniz emekle hem de lezzetiyle takdir toplar...
ANA YEMEK ALTERNATİFLERİ...
Soslu Misket Köfte Tarifi İçin Malzemeler
Misket köfte için:
400-450 gram dana kıyma
1/2 adet büyük boy soğan
1 diş sarımsak
1 adet yumurta
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı pul biber
3-4 yemek kaşığı bayat ekmek kırıntısı (veya galeta unu)
4 yemek kaşığı sıvı yağ (ayçiçek veya zeytinyağı)
Sosu için:
1 yemek kaşığı domates salçası
3 yemek kaşığı domates püresi
1/2 tatlı kaşığı tereyağı
1/3 çay bardağı sıcak su
1 çay kaşığı pul biber
SOSLU MİSKET KÖFTE YAPILIŞI
Kıymayı geniş bir karıştırma kabına alın. Üzerine soğanı ve sarımsağı rendeleyin. Tüm baharatlarını ve yumurtayı ekleyip yoğurun.
Son olarak bayat ekmek kırıntılarını kaşık kaşık ekleyerek kıvam almasını sağlayın. Tüm harç birleşince dinlenmesi için en az 30 dakika buzdolabında bekletin.
Buzdolabından çıkardıktan sonra kiraz büyüklüğünde parçalar kopararak elinizde yuvarlayın. Elinizi suyla ıslatırsanız veya yağ ile yağlarsanız daha kolay şekil verebilirsiniz.
Tüm köftelerin eşit boyda olmasına özen gösterin, ne çok büyük ne de çok küçük olmalı.
Tavayı sıvı yağ ekleyip güzelce ısıtın. Misket köfteleri ekleyin, karıştırmadan pişirmeye başlayın. Bu şekilde 2 dakika pişirin.
Tavayı ara ara sallayarak 3-4 dakika pişirin. Ters dönmeyen köfteleri dikkatli ters çevirin. Piştiğine emin olduktan sonra tavadan alın.
Aynı tava içerisine salça, domates püresi, pul biber, suyu ekleyin. Karıştırın ve ısındıktan sonra tereyağını da ekleyip birleşmesini sağlayın.
Misket köfteleri tekrar tavaya alıp sosla birleştirin. Tavayı hafifçe ileri-geri sallayarak veya bir spatula kullanarak sosla bulanmasını Sıcakken servis edin. Pilav veya patates püresi ile servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!
Tatlı Acı Kemiksiz Tavuk Kanatları Tarifi İçin Malzemeler
Tavuklar için:
8 adet tavuk kanadı
3 yemek kaşığı sıvı yağ
2 adet soğan
1 yemek kaşığı bal
80 gram kaşar peyniri
Sos için:
4 adet armut
2 diş sarımsak
1 limon
1,5 yemek kaşığı nişasta
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı toz kırmızı biber
1 çay kaşığı köri
1/2 çay kaşığı toz zencefil
1/2 çay kaşığı kimyon
1 yemek kaşığı toz şeker
Üzeri için:
1/4 demet maydanoz
2 çay kaşığı pul biber
4 yemek kaşığı sıvı yağ
Tatlı Acı Kemiksiz Tavuk Kanatları Yapılışı
Tavuk kanatlarının derisini yırtmadan kemiklerini sıyırın.
Tuz, sıvı yağ, sarımsak ve karabiber ile tatlandırıp buzdolabında dinlendirin.
Çıkardığınız tavuk kemiklerini kavurup üzerine su ekleyin ve bir tavuk suyu elde edin.
Soğanları piyazlık doğrayın ve bir tavada, az su ilavesiyle karamelize olana dek pişirin.
Sıvı yağı bir sos tenceresine ekleyin. Üzerine sarımsak ekleyip kavurun. Armutların kabuklarını soyun ve doğrayın. Bir kısmını küçük küpler halinde doğrayıp sos piştikten sonra eklemek için kenarda bekletin.
Armutları tavaya ekleyin ve üzerine şekeri, baharatları ilave edin. Tavuk suyu ilavesiyle armutlar püre haline gelene dek pişirin.
Sıvı yağ ve pul biberi kızdırıp süzgeçten geçirin. Bir miktar sosun içine ekleyin. Pişen sosu blenderdan geçirip tekrar ocağa alın.
Nişastayı suyla açın ve sosun içerisine aktarın. Sos koyulaşana dek pişirin. Pişen sosa küçük doğradığınız armut parçalarından ekleyin.
Buzdolabında beklettiğiniz tavuk kanatlarını karamelize olmuş soğan ve kaşar peyniriyle doldurun. 200 derece fırında 30 dakika pişirin.
Pişen kanatları sosla karıştırın. Üzerine limon kabuğu rendesi, kıyılmış maydanoz ve acı yağ gezdirip servis edin. Afiyet olsun.
Fırında Soslu Karnabahar Tarifi İçin Malzemeler
Soslu Karnabahar İçin:
1 adet orta boy karnabahar (haşlanmış, parçalanmış)
3 adetyumurta
1/2 su bardağı süt
4 yemek kaşığı un
1 çay kaşığı tuz
1/2 paket kabartma tozu
1/2 çay bardağı sıvı yağ
1 adet rendelenmiş havuç
1/2 adet kıyılmış maydanoz
Üzeri İçin:
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri (kırmızı toz biberle karıştırılmış)
6 yemek kaşığı süzme yoğurt (her bir dilim için 1 yemek kaşığı)
1 çay kaşığı toz kırmızı biber
4 yemek kaşığı sıvı yağ (ya da zeytinyağı)
Fırında Soslu Karnabahar Yapılışı
Haşlayıp, parçaladığınız karnabaharları geniş bir karıştırma kabına alın.
Üzerine yumurta, süt, un, tuz, kabartma tozu, sıvı yağ, rendelenmiş havuç ve kıyılmış maydanoz ilave edip güzelce karıştırın.
Yağladığınız fırın kabına hazırladığınız harcı yerleştirin.
Üzerini toz kırmızı biberle birlikte karıştırdığınız rendelenmiş kaşar peynirini kapalayın. 190 derece fırında 25 dakika üzeri kızarana kadar pişirin.
Fırından çıkardığınız soslu karnabaharı ilk sıcaklığı geçtikten sonra dilimleyerek servis tabağına alın. Sıvı yağ ile toz kırmızı biberi bir tavada kızdırın. Dilim karnabaharın üzerine süzme yoğurt ekledikten sonra üzerine bu yağı gezdirip servis edin. Afiyet olsun!
TATLILAR...
Supangleli Tavuk Göğsü Tarifi İçin Malzemeler
Tavuk Göğsü İçin:
125 gram tereyağı
1 su bardağı un
1 litre süt
1 su bardağı toz şeker
Supangle İçin:
500 gram süt
1/2 su bardağı toz şeker
1,5 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı nişasta
2 yemek kaşığı kakao
1 adet yumurta sarısı
60 gram bitter çikolata
Üzeri İçin:
2 yemek kaşığı kakao
Supangleli Tavuk Göğsü Yapılışı
Tavuk göğsünü hazırlamak için, bir tencerede tereyağını eritin. Üzerine unu ilave edip 2-3 dakika kadar kavurun.
Kavrulan unun üzerine süt ve toz şekeri ekleyip, sürekli olarak karıştırarak pişirin
Kıvamı koyulaşmaya ve kaynamaya başladıktan sonra ocaktan alıp bir kaseye aktarın ve oda sıcaklığında bekletin.
Supangleyi hazırlamak için, ayrı bir tencereye süt, toz şeker, un, nişasta, kakao ve yumurta sarısını ekleyin ve sürekli olarak karıştırarak koyulaşana dek pişirin.
Pişen karışımı ocaktan alın ve sıcakken doğranmış bitter çikolata parçalarını ekleyip pürüzsüz bir kıvama gelene dek karıştırın.
Oda sıcaklığında beklettiğiniz tavuk göğsünü pürüzsüz ve ağdalı bir hale gelene kadar, yaklaşık 5 dakika mikserle çırpın.
Hazırladığınız tavuk göğsünü tabanını suyla ıslattığınız bir servis kabına boşaltın. Üzeri kabuk olana dek oda sıcaklığında bekletin.
Üzeri kabuklaşmış olan tavuk göğsünün üzerine supangleyi dökün ve güzelce yayın. Buzdolabında soğuyana dek, yaklaşık 3-4 saat bekletin.
Servis etmeden önce süzgeç yardımıyla üzerini kaplayacak kadar kakao serpiştirin.
Supangleli tavuk göğsü hazır, afiyet olsun!
Vişneli Borcam Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler
Kek İçin:
5 adet yumurta
1,5 su bardağı toz şeker
1/2 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı un
1/2 su bardağıbuğday nişastası
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilin
Keki Islatmak İçin:
1,5 su bardağı soğuk süt
Muhallebisi İçin:
1 litre süt
1/2 su bardağı un
3 yemek kaşığı nişasta
1 adet yumurta sarısı
1 su bardağı toz şeker
1 paket vanilin
1 paket toz krem şanti
Sosu İçin:
400 gram dondurulmuş vişne
2,5 yemek kaşığı toz şeker
2 yemek kaşığı nişasta
180 mililitre su (1 su bardağından 2 parmak az)
Vişneli Borcam Tatlısı Yapılışı
Yumurta ve şekeri çırpın.
Sıvı yağı ekleyin. Unu, nişastayı, kabartma tozunu ve vanilini eleyerek ekleyin ve çırpın.
26 x 36 cm ebatlarında yağlanmış dikdörtgen bir borcama kek harcını dökün. 170 derece fırında 25 dakika pişirin.
Muhallebi katmanı için süt, un, yumurta sarısı, nişasta ve toz şekeri tencereye alın, karıştırarak pişirin.
Muhallebi göz göz olunca vanilini ekleyip karıştırın. Ocaktan alın ve soğuması için bir kaseye aktarın.
Dondurulmuş vişneleri suyuyla beraber bir tencereye alın. Nişasta ve şekeri ekleyip pişirmeye başlayın.
Suyu ekleyin ve koyulaşana kadar pişirin.
Soğuyan muhallebiye toz krem şantiyi ekleyip çırpın.
Pişen keke bir şişle delikler açın ve soğuk sütü üzerine gezdirin. Gerekirse üstünü düzeltin.
Muhallebiyi kekin üzerine düzgünce yayın. Buzdolabında 4 saat dinlendirin.
Vişne sosunu son katman olarak ekleyin ve dikkatlice yayın. Buzdolabında 45 dakika dinlendirin. Ardından servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.