Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta gerçekleşen NATO Liderler Zirvesi sonrasında, ABD'li gazeteci Seymour Hersh, zirvenin ana gündem maddesi olan "İsveç'in NATO'ya kabulü" konusunda önemli bir iddiada bulundu.

Hersh, ABD Başkanı Joe Biden'ın NATO zirvesi öncesinde Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsveç'e yönelik tutumunu değiştirmek amacıyla IMF'den 11 ila 13 milyar dolar arasında bir kredi sağlayacağı sözünü verdiğini öne sürdü.

Hersh, Biden'ın Erdoğan'a verdiği söz sayesinde Türkiye'nin İsveç'in NATO'ya katılmasına itiraz etmeyeceğini belirtti ve "Erdoğan'ın NATO ve Batı Avrupa ile daha iyi ilişkiler içinde olduğunu fark etmesinin ne kadar önemli olduğunu" değerlendirdi.

Ayrıca, Hersh Türkiye'nin yakın bir mali kriz tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu ve altınlarını satma, önlenebilir bir temerrüt ya da ekonomi politikalarını tamamen tersine çevirme ve muhtemelen bir IMF programını kabul etme gibi seçeneklerle yüzleştiğini ifade etti.

İsveç'in NATO üyeliği konusunda, Soğuk Savaş döneminde tarafsızlık politikası izleyen İsveç'in Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgalinin ardından tartışmalara yol açtığı belirtilmiştir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, terör örgütü mensuplarının iadesi konusunda anlaşmazlık olduğu sürece "İsveç'in NATO'ya katılmasını veto edeceğini" ifade etmişti. Ancak son gelişmelerle birlikte, "İsveç ve Türkiye arasında güvenlik alanında yeni bir işbirliği mekanizması kurulması ve ittifak bünyesinde bir 'Terörle Mücadele Özel Koordinatörü' atanması" kararları alındığı bildirildi. Bu kararlar sonrasında Erdoğan, İsveç'in NATO üyeliğine destek verdiğini açıkladı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta bir araya gelmiş, toplantının ardından Jens Stoltenberg, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğine onay verdiğini duyurmuştu.