Elektrik dağıtım şirketlerinin zam talepleri doğrultusunda enerji yönetimi tarafından belirlenen yeni tarifeyle birlikte, konut aboneleri de bu artıştan doğrudan etkilenecek. Sanayi kuruluşlarını da kapsayan zam kararının, üretim maliyetlerini artırarak dolaylı olarak birçok sektörde fiyat artışlarına sebep olabileceği değerlendiriliyor.
TEMMUZ 2024'TEN SONRA İLK ZAM
Elektrik fiyatlarına en son Temmuz 2024'te zam yapılmış ve o tarihten itibaren herhangi bir fiyat değişikliği yaşanmamıştı. Ancak artan maliyetler ve yüksek enflasyon nedeniyle dağıtım şirketleri kârlılıklarının düştüğünü belirterek fiyat güncellemesi talebinde bulundu. Şirketlerin ekonomik sıkıntılar nedeniyle altyapı yatırımlarını kısmaya başlaması, Türkiye genelinde sık sık yaşanan elektrik kesintilerinin temel nedenlerinden biri olarak gösteriliyor.
417 KWH SINIRI DEĞİŞMEYECEK
Elektrik faturalarında devlet desteği sınırı olarak belirlenen 417 kWh uygulaması devam edecek. Şubat ayında yürürlüğe giren bu sistemde, aylık elektrik tüketimi 417 kWh'yi aşan aboneler devlet desteğinden yararlanamıyor. Mevcut sistemde yaklaşık 1.050 TL’yi aşan faturalar için devlet desteği kesiliyordu. Yapılacak zamla birlikte bu sınır 1.315 TL’ye çıkacak. Yani, belirlenen tüketim miktarının üzerinde elektrik kullanan aboneler, yeni tarifeye göre iki katı bedel ödemek zorunda kalacak.
Önümüzdeki günlerde resmi olarak duyurulması beklenen zam kararı, hane halkını ve işletmeleri önemli ölçüde etkileyecek gibi görünüyor. Tüketiciler, artan elektrik faturaları nedeniyle bütçelerinde daha fazla yük hissedebilirken, sanayi kuruluşları da üretim maliyetlerindeki artışla karşı karşıya kalacak.