Dünya

Casuslukta Ronaldo taktiği! Kremlin'le haberleşmek için hayran hesabı açtılar

Moskova'ya şifreli mesajlar göndermek için Cristiano Ronaldo'nun YouTube videolarını kullanan Almanya çift kimliğiyle yaşayan Rus casuslar, Kremlin ile haberleşmek için futbolcunun videolarında bulunan yorum özelliğini kullandı.

Abone Ol

Almanya'nın batısında, Frankfurt'un bir saat kuzeyindeki Marburg kasabasındaki komşularına normal bir evli çift gibi görünen Andreas ve Heidrun Anschlag, 1989'da Berlin Duvarı yıkılmadan önce başlamak üzere tam 23 yıl boyunca Batı'ya casusluk yapmaları için Rusya'dan yılda 90 bin Euro aldı.

AB, NATO ve BM de dahil olmak üzere binlerce sırrı yıllarca Sovyetler Birliği ve Rusya'ya ilettiği ortaya çıkan çift, komşularına Güney Amerika kökenli olduklarını söyleyerek, Moskova'nın Dış İstihbarat Servisi (KGB) ile iletişim kurmak için yıllarca telsizler ve uydular kullandı.

Hollanda Dışişleri Bakanlığı’ndaki bir köstebekten yardım alan çift, ölü mektup kutuları olarak adlandırılan kutulardan USB bellekleri aldı.

2011'in başlarında @Aplenkuh1  (Alpli İnek 1 olarak çevrilebilir) - kullanıcı adıyla bir YouTube profili oluşturan çift, kısa süre sonra @crsitanofootballer adıyla bir hesap açtı.

BBC'nin eski Güvenlik Muhabiri Gordon Corera'nın Russians Among Us (Aramızdaki Ruslar) adlı kitabında aktardığına göre, çift dönemin Real Madrid yıldızı Cristiano Ronaldo'nun futbol oynadığı videoları yorum bölümünde iletişim kurarak  haberleşme aracı olarak kullandılar.

Corera'nın aktardığı bilgiler şu şekilde:

“YouTube platformu yeni bir iletişim yolu daha yarattı.  Çift ve KGB, 2011'in başlarında birkaç ay arayla, özellikle futbolcu Cristiano Ronaldo ile ilgili videolara yorum yapan hesaplar açtılar. Çift, Kremlin’e ait olan hesabın paylaştığı videonun altına ‘Çok güzel bir video ve şarkı da çok iyi’ diye yorum yazdılar. Buna KGB’nin crsitanofootballer adlı hesabı 'Şeytan gibi koşuyor ve oynuyor' diyerek cevap verdi.

‘Alman müfettişler bunun, dünyanın en büyük video platformundaki tüm kalabalığın arasında gizlenerek iletişim kurmanın bir yolu olduğuna inanıyor.

Yorumlar, daha sonra önceden kararlaştırılmış bir mesaja geri gönderilecek olan sayılara dönüştürülebilen bir dizi noktalama işareti içeriyordu. Bu, Ruslar ve diğer ülkeler tarafından onlarca yıldır kullanılan ve hala duyulabilen ünlü sayı istasyonlarından, casuslara ve yasadışı kişilere şifreli radyo yayınlarından bir sonraki adımdı.’

Ekim 2011'de Almanya'daki evlerine şok bir baskın düzenlenen çift, özel istihbarat güçleri tarafından takip edilmelerinin ardından suçüstü yakalandı.

Temmuz 2013'te Andreas altı buçuk yıl, Heidrun ise beş buçuk yıl hapis cezasına çarptırılırken, Hollandalı bakanlık yetkilisi 12 yıl ceza aldı. 

Ancak her iki casusta 2015 yılının sonunda hapisten çıkarılarak Rusya'ya sınır dışı edildi.