İstanbul'da 23 Nisan'da yaşanan 6.2’lik deprem, olası bir afette megakentin tahliyesini de gündeme getirirken, İstanbul’un tahliye senaryolarının merkezinde büyük köprüler ve geniş otoyolları içeren ‘Marmara Otoyol Ringi’ bulunuyor.
Ulaştırma Bakanlığı’nın tahliye senaryolarına göre 237 köprü ve viyadük de hayati öneme sahip olarak gösteriliyor.
9 İLİ BİRBİRİNE BAĞLIYOR
Türkiye’nin sanayi ve ekonomi merkezlerini güvenli ulaşım ağıyla çevreleyen bu ring, İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Yalova, Bursa, Çanakkale, Balıkesir, Manisa ve İzmir gibi Türkiye’nin sanayi ve ekonomi bakımından lokomotif gücünü oluşturan bölgelerini de birbirine bağlarken İstanbul’un ağır transit trafik yükünü de güneye doğru kaydırarak hafifletiyor.
ANA AKTÖRÜ KÖPRÜLER OLUŞTURUYOR
Hürriyet'ten Musa Kesler'in haberine göre; Kuzey Marmara Otoyolu, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Osmangazi Köprüsü, 1915 Çanakkale Köprüsü bu hattın dışa dönük en hayati noktaları olarak görülüyor. Bu noktalar muhtemel bir felaket anında İstanbul’un güvenli tahliye hatları olarak da mühim bir rol üstelenecek. Ulaştırma Bakanlığı’nın İstanbul’un tahliyesi senaryolarında da bu noktalar en temel aktörler olarak gösteriliyor.
DEPREME DAYANIKLIĞI TEST EDİLDİ
Muhtemel bir felaket senaryosuna göre Marmara Otoyol Ringi kapsamındaki 1915 Çanakkale Köprüsü'nün, İstanbul’un batısındaki tahliyelerin gerçekleşmesini hızlandıracağı belirtiliyor. Böylece İstanbul’un batısındaki tahliye akışı alternatif güzergâhlarla da desteklenmiş olacak.
Yine Kuzey Marmara Otoyolu, İstanbul-İzmir Otoyolu ve TEM Otoyolu arasında Gebze civarındaki doğrudan bağlantı sayesinde Avrupa yakasından Yavuz Sultan Selim, Fatih Sultan Mehmet ve 15 Temmuz Şehitler Köprüleri üzerinden gelen trafik ile Anadolu yakasından gelen trafik kesintisiz bir şekilde Ankara ve İzmir yönüne aktarılabilecek deniliyor. Tahliye planlarında kritik işleve sahip Yavuz Sultan Selim, Osmangazi, 1915 Çanakkale, Fatih Sultan Mehmet ve 15 Temmuz Şehitler köprüleri, tahliye güzergâhlarının ana geçiş noktalarını oluşturacak. Bu altyapı sayesinde, olası bir afette güvenli ve hızlı tahliye koridorları sağlanmış olacak. Depremden sonra buralarda kontrollerin yapıldığı ve depremin etkilerinin ölçüldüğü, çıkan neticelerde bu noktaların depreme dayanaklığının test edilmesine dair önemli verilerin de sağladığı ifade ediliyor.
SİSMİK ANALİZLER GERÇEKLEŞTİRİLDİ
İstanbul’daki köprüler otoyollar için 145, 475, 975 ve 2 bin 475 yıllık tekrarlama periyotlarına sahip farklı deprem senaryoları üzerinden sismik analizler gerçekleştirilirken buu analizler doğrultusunda, köprülerin temel sistemlerinden taşıyıcı unsurlarına kadar her detay deprem yüklerine karşı dayanıklılık esas alınarak projelendirildi. Tahliye senaryoları kapsamında Boğaz köprüleri de dahil İstanbul’da Karayolları Bölge Müdürlüğü sorumluluğundaki 237 köprü ve viyadük için de çeşitli dönemlerde ayrı ayrı incelemeler ve güçlendirmeler yapıldığı ifade ediliyor. Her bölgedeki köprü ve viyadüklerin tahliye senaryosundaki rolleri de detaylı olarak masaya yatırıldı.