Kellik eskiden sadece erkeklerin sorunu olarak karşımıza çıkardı ancak günümüzde öyle değil. Hem hava koşulları hem gıdalardaki değişimler kelliği hem kadın hem de erkek sorunu haline getirdi. Son dönemlerde kellik için kıl ekme tekniği öne çıksa da bu yöntem komplikasyonları nedeniyle bazı riskler barındırıyor ve de çok zahmetli. Teknoloji geliştikçe sağlık ve güzellik alanında da yükseliş sürüyor. Bilim insanları şimdi kelliğe çare bulduklarını düşünüyor. 

Bazı benlerin kılları büyütme şekli, yeni bir potansiyel saç dökülmesi tedavisini aydınlatmaya başladı. Bilim adamları, cildimizdeki benlerden uzun, güçlü tüylerin çıkmasına yardımcı olan bir protein keşfettiler.Cindy Crawford benleriyle ünlenmişti.

Protein, kafa derisinde mikro iğneleme ile kellik için yeni tedaviler oluşturmak için kullanılabilir. Bu Botoks benzeri yaklaşımın ilk denemesi bu yaz başlayacak.

Bazı benler, saç uzatmada neredeyse biraz fazla iyidir.

Ancak yeni araştırmaya göre, cildimizdeki sinir bozucu benleri aşırı kıl üretmeye yönlendiren bir molekül var. Saç uzatma potansiyelini keşfeden araştırmacılar, yaşa bağlı saç dökülmesini tedavi etmek için kullanılabileceğine inanıyor.

 Insider'a, konuşan Irvine'deki California Üniversitesi'nde hücre biyoloğu ve kellik araştırmacısı olan Maksim Plikus, "Aslında herhangi bir yeni molekül icat etmenize gerek yok," dedi.

"DOĞADA HEPSİ VAR"

Çarşamba günü Nature dergisinde yayınlanan bir çalışmada Plikus ve meslektaşları, "daha önce saç büyümesiyle bağlantılı olmayan" bir molekül olan osteopontinin kıllı ben derisinde çok aktif olduğunu ortaya çıkardı.

Plikus, bu bileşiğin, neredeyse ağrısız Botox benzeri bir prosedürle, uykuda kalmış saç köklerini yeniden uyandırmak için saçsız erkek ve kadınların kafa derisine iğnelenebileceğine inanıyor. 

Ama önce, daha önce farelerde denenmiş olan bu yeni saç dökülmesini önleme tekniği, bu yaz başlayacak olan insanlar üzerinde yapılacak klinik deneylerde başarılı olduğunu kanıtlayacak. 

Peki neden benlerimizden elde edilen osteopontin harika bir saç uzatıcı olabilir? 

BENLER SİNİRLENDİRİR AMA...

Plikus, birçok insanın kıllı benlerine bir şekilde "sinirlendiğini" bildiğini söyledi. 

Plikus, saç üretimini durduran eski foliküllerin etrafına osteopontin enjekte ederek, uykuda olan kök hücrelerin yeniden aktif hale getirilebileceğinden ve yaşla birlikte başımızda gelişen kel noktaların yeniden büyüyeceğinden emin. 

Plikus, "Bir gencin saçlarının büyük miktarlarda üreteceği bu temel sinyal molekülleri var" dedi.

Moleküller, yaşlanan hücreler tarafından toplu halde üretiliyor.  Plikus, bu yaşlanan hücrelerin önemli bir işlevi yerine getirdiğini düşünüyor: Saçın, iyi sulanmış bir çimenlikteki çimler gibi bol miktarda büyümesini teşvik etmek.

Osteopontincilt pigmentinin koyulaşması ve bir köstebeğe dönüşmesi için gereken tek şey bu değil. Bir kişinin kafasındaki herhangi bir "saç özelliğinin" - doğal rengi veya dokusu gibi - korunması gerektiğini, çünkü bu "özelliklerin folikül içinde kodlandığını" söyledi.

Onlarca yıldır bilim adamları, bunun gibi saç dökülmesi için çok sınırlı bir başarı ile Kutsal Kâse tedavisi arıyorlar. Bu tedavinin tam olarak ne kadar işe yarayacağı ise insanlarda denenmesinin ardından belli olacak.