Ticaret Bakanlığı, son dönemde yurt içi ve yurt dışında zeytinyağı sektöründe yaşanan gelişmelere ilişkin basın açıklaması paylaştı. 

YÜZDE 62 ARTIŞ 

Basın bildirisinde, Uluslararası Zeytin Konseyi (UZK) verileri baz alınarak, Avrupa'da yaşanan kuraklık sebebiyle İspanya ve İtalya başta olmak üzere dünya genelinde zeytinyağı üretiminin 2022/2023 sezonunda %20 oranında azalması, Türkiye'nin zeytinyağı üretimi ise %62 artış gösterdiğinin altı çizildi.

Bildiride, "Aynı dönemde, zeytinyağı ihracatımız da büyük bir artış kaydetmiş olup, 2022/2023 sezonu Kasım-Temmuz döneminde, bir önceki sezonun aynı dönemine göre miktar bazında %240 artarak 136,5 bin tona ulaşmıştır" ifadeleri kullanıldı.

Ambalajlı zeytinyağı ihracatımız miktar bazında %3 artış göstermişken, dökme zeytinyağı ihracatı 5,5 kat, varilli ihracatı ise 4 kat artmıştır. Bu durum, dökme ve varilli zeytinyağı ihracatının toplam ihracattaki miktar bazında payının %42'den %83'e yükseldiğini göstermektedir.

Ancak, dökme ve varilli zeytinyağı ihracatındaki hızlı artışın iç piyasa fiyatlarına da yansıdığı ve zeytinyağı perakende fiyatlarının genel fiyat artışının oldukça üzerinde seyrettiği belirtilmektedir.

Dünya zeytinyağı üretimindeki azalmaya paralel olarak dünya zeytinyağı fiyatlarının da arttığı görülmekte olup, üretici/borsa fiyatları Türkiye'de %102, İspanya'da %84, İtalya'da %58 ve Yunanistan'da %72 oranında artmıştır.

Avrupa Birliği'nin yüksek gümrük vergilerinden dolayı, ambalajlı zeytinyağı ihracatımızın AB üyesi ülkelere sınırlı düzeyde olduğu, ancak İtalya ve İspanya'nın ülkemizden ithal ettikleri dökme ve varilli zeytinyağını işleyerek üçüncü ülkelere pazarladığı ifade edilmektedir.

"ZEYTİNYAĞI İHRACATINDAKİ YÜKSELİŞİN İÇ PİYASAYA OLUMSUZ ETKİSİNİ ÖNLEMEK AMACIYLA..."

Gerekçe olaraksa, "Zeytinyağı ihracatındaki yükselişin iç piyasaya olumsuz etkisini önlemek amacıyla alınan tedbirler kapsamında dökme veya varilli zeytinyağı ihracatına yönelik olarak kilogram başına 20 Cent kesinti yapılmasını düzenleyen Cumhurbaşkanı Kararı, 19 Temmuz 2023 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir" denildi.

Bakanlık, dünya zeytinyağı üretimindeki azalmanın sebep olduğu artan dış talep ve dünya fiyatlarının iç piyasaya olan olumsuz etkisinin devam ettiği göz önünde bulundurularak önümüzdeki zeytinyağı hasat dönemine kadar ilave tedbirler alınacağının altını çizdi.

BAKANLIK TARİH VERDİ: 1 KASIM'A KADAR

Açıklamada "Bakanlığımızca bu şartlar altında yeniden bir değerlendirme yapılarak, önümüzdeki zeytinyağı hasat döneminin başlangıcına (1 Kasım 2023) kadar, dökme veya varilli zeytinyağı ihracatına yönelik olarak ilave tedbirler yürürlüğe konulmuştur" ifadeleri kullanıldı.

F2ciQ-VXgAA2w2m

F2ciQ8_W4AAmObK