Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) gizli bir anlaşma kapsamında Somali’nin Puntland özerk bölgesine İsrail radarı yerleştirdi.
BAE’DEN BÖLGEYİ GERECEK ADIM
Middle East Eye’da (MEE) yer alan habere göre Puntland Özerk Yönetimi Başkanı Said Abdullah Deni, meclis onayı olmadan Bosaso Havalimanı’nı BAE’ye devretti.
Kaynaklar, BAE’nin bu yılın başlarında, Yemen’den gelebilecek Husi saldırılarına karşı havalimanını koruma gerekçesiyle radar konuşlandırdığını söyledi.
Mart ayı başlarında elde edilen uydu görüntülerine göre, İsrail yapımı ELM-2084 3D Aktif Elektronik Taramalı Çok Amaçlı Radar, Bosaso Havalimanı yakınlarına yerleştirildi.
YEMEN’DEN GELECEK SALDIRILARA KARŞI
Radarın hava savunma amacıyla kullanıldığı, özellikle Yemen kaynaklı olası insansız hava aracı veya füze tehditlerini tespit etmeye yönelik olduğu ifade ediliyor.
Kamuya açık uçuş verileri, BAE’nin Bosaso Havalimanı’nı Sudan’daki Hızlı Destek Kuvvetleri’ne (RSF) destek sağlamak için kullandığını gösteriyor. Sudan hükümeti, BAE’yi RSF’ye askeri destek sağlamakla suçlayarak Uluslararası Adalet Divanı’na başvurmuştu.
İKİ ÜLKENİN SESSİZLİĞİ
Konuyla ilgili konuşan iki farklı kaynak, radarın geçen yılın sonunda yerleştirildiğini ve RSF’ye düzenli sevkiyatlar yapıldığını belirtti. Ancak radar konuşlandırılması konusunda iki ülke yetkilileri kamuoyuna açıklama yaptı.
Puntland merkezli Sidra Enstitüsü Başkanı Salim Said Salim, sosyal medya ve uydu görüntülerine rağmen radar hakkında resmî açıklama yapılmamasının dikkat çekici olduğunu söyledi. “Bu sessizlik, iddiaların doğruluğunu teyit eder nitelikte” diyen Salim, Mogadişu’nun BAE ile ilişkileri bozmak istemediği için sessiz kaldığını savundu.
Konuya ilişkin sorulara yanıt vermekten kaçınan Puntland Devlet Bakanı Abdifatah Abdinur ise Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la alay eden mesajlar gönderdi.
TÜRKİYE- SOMALİ İLİŞKİLERİ
Türkiye, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2011 yılında insani yardım misyonuyla Somali'ye yaptığı ilk ziyaretten bu yana Mogadişu'da önemli bir varlık sürdürüyor.
O tarihten bu yana ilişki kapsamlı bir ticari ve güvenlik ortaklığına dönüştü.
Türk şirketleri Mogadişu'nun hem havalimanını hem de limanını işletiyor, Türk devletine ait petrol şirketleri ise Türk Deniz Kuvvetleri'nin desteğiyle karada ve denizde enerji arama faaliyetleri yürütüyor.
Ankara ayrıca Somali karasularını koruma ve Somali kıyılarındaki balıkçılık alanları da dahil olmak üzere deniz kaynaklarının çıkarılmasına yardımcı olma konusunda teminat verdi.
Hal böyleyken, Mogadişu’daki büyük Türk askeri üssünde, Eş-Şebab'ın Mogadişu yakınlarındaki son saldırısının da etkisiyle bu hafta Somali'deki askeri varlığını artırdı. Yaklaşık 500 asker göndererek, normal askeri personel sayısını neredeyse iki katına çıkardı.
Ayrıca Türkiye'nin TB2 Bayraktar İHA'ları daha önce de hizmette olmasına rağmen Ankara, yakın zamanda Somali'ye iki adet Akıncı İHA gönderdi.
BAE’NİN RADARLARI ABD’NİN Mİ?
Somali’nin Türkiye ile askeri, enerji ve havacılık alanındaki iş birliğini derinleştirme çabaları ABD’yi rahatsız etti.
Washington'un, Türkiye'nin Somali'de bir uzay üssü kurma ve potansiyel olarak uzun menzilli balistik füze denemeleri olarak algılanabilecek roketler fırlatma planlarından da hoşnut olmadığı mart ayında tartışma konusuydu.
Somali Devlet Başkanı Hasan Şeyh Mahmud, ABD ordusunun lobi faaliyetleri sonucunda Savunma Bakanı Abdülkadir Muhammed Nur'u görevden aldı.
Kaynaklar, Nur'un Somali ile Türkiye arasındaki askeri, enerji ve havacılık iş birliğini derinleştirme çabalarının, Afrika Boynuzunda Birleşik Arap Emirlikleri ile daha yakın ilişkiler sürdüren Washington'ı tedirgin ettiğini belirtmişti.
Ayrıca Ankara'nın Somali topraklarında petrol ve doğalgaz kaynakları arama konusunda son dönemde yaptığı anlaşmaların da ABD yetkilileri tarafından hoş karşılanmadığı bildiriliyor.