Ayçiçeği üretiminde verim kayıpları yaşanıyor. Özellikle Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli gibi ayçiçeği üretiminin yoğun olduğu bölgelerde verim kaybının yüzde 50'yi aştığı belirtiliyor. Sulama yapılmayan arazilerde verim kaybı yüzde 70'e kadar çıkıyor.
Milliyet'ten Çiğdem Yılmaz'ın haberine göre; Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, erken ekim yapılan bölgelerde verimin geçen yıla yakın olduğunu ifade ediyor.
"OLAĞANÜSTÜ KIŞ KURAKLIĞI OLABİLİR"
Kış döneminin kurak geçtiğini ve yeterli yağış olmadığı için de verim kaybının olduğuna dikkat çeken Arabacı, "Önemli olan taban suyunun iyi olması. Onun için de kar yağışı veya etkili kış yağışları gerekiyor. Geçen yılın altında bir verim ortalaması olur bölgemizde. Edirne merkezde erken ekim yapılan alanlarda genel ortalama önceki yıllara yakın. Bölgenin yüzde 50’si erken ekim yaptı. Geç ekim yapanlarda verim kaybı yaşanacak. Bir de yeni tohum çeşidini tercih eden üreticilerin daha çok kaybı yaşandığını duyuyoruz. Aynı firmanın başka tohumları da yaygın olarak bölgede ekiliyor. Herhalde yeni çeşitler bölgemize iyi adaptasyon sağlayamadı. Bunun nedeni olağanüstü kış kuraklığı da olabilir” diye konuştu.
"YÜZDE 50-70 KAYIP VAR"
Çorlu Ziraat Odası Başkanı Ali Topuz ise bölgede verim kaybının yüzde 50 ile yüzde 70 arasında olduğunu ve bu durumun çiftçileri ciddi şekilde mağdur ettiğini dile getirdi. Ayrıca, bu yıl elde edilen gelirle borçların ödenemediğini ve çiftçilerin gelecek yıl ayçiçeği ekimi yapamayabileceğini ifade ediyor.
HEM ÇİFTÇİLER HEM DE TÜKETİCİ OLUMSUZ ETKİLENİYOR
Ayçiçeği yağı fiyatlarının son dönemde hızla arttığını da belirtmek gerekiyor. Ocak 2019'da litresi 7.95 lira olan ayçiçek yağı, Şubat 2021'de 13.75 lira ile 22.50 lira arasında değişen fiyatlara çıkmıştı. Şu an ise ayçiçek yağının litre fiyatı markasına göre 43.75 lira ile 53.90 lira arasında değişiyor.
Ayçiçeği üretiminde yaşanan bu zorluklar, hem çiftçileri hem de tüketiciyi etkiliyor ve gıda fiyatlarına olumsuz etki ediyor.