Almanya'da çifte vatandaşlığı kolaylaştıran tasarı, Meclis tarafından onaylanarak yasalaştı. Bu kapsamda, vatandaşlığa geçmek için gereken ikamet süresi 5 yıla düşürüldü ve yasanın nisan ayında yürürlüğe girmesi bekleniyor.

almanya çifte vatandaşlık kolaylıkları

Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti'nin (FDP) koalisyon hükümeti tarafından hazırlanan "Vatandaşlık Yasasının Modernizasyonu" başlıklı tasarı, Meclis'ten 382 kabul oyu alarak geçti. Tasarıya 234 "hayır" oyu verilirken, 23 milletvekili çekimser kaldı.

Yasayla birlikte, Alman vatandaşlığına geçmek isteyenler için gerekli yasal ikamet süresi 8 yıldan 5 yıla indirildi. Ayrıca, kişinin ülkedeki yaşam şartlarına uyum sağlaması, okul veya mesleki başarı, gönüllü çalışmalar veya dil öğrenme gibi durumlar göz önüne alındığında bu süre 3 yıla düşürüldü.

Çifte vatandaşlık imkanının getirilmesiyle birlikte, gençleri 23 yaşına kadar ebeveynlerinin vatandaşlığı veya Alman vatandaşlığı arasında seçim yapmaya zorlayan "opsiyon modeli" tamamen kaldırıldı.

almanyada çifte vatandaşlık kolaylıkları geliyor

Almanya'da doğan çocuklar, Alman vatandaşı olmasalar da ebeveynlerinden birinin en az 5 yıl yasal olarak ülkede ikamet etmesi şartıyla Alman vatandaşlığına başvurabilecek. Ayrıca, geçiş için kişinin ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin geçimini sosyal yardım almadan sağlaması gerekiyor.

1960'larda Almanya'ya gelen Türk işçileri ve son 2 yılda 20 ay tam gün çalışan yabancılar ile bunların tam gün çalışan eşleri, çifte vatandaşlık hakkından muaf tutulacak. Misafir işçi jenerasyonu için Alman vatandaşlığına geçişteki yazılı sınav zorunluluğu da kaldırılacak. Yasanın nisan ayında yürürlüğe girmesi planlanıyor.