Yaşam

2023 Yılında Keşfedilen 10 İlginç Bitki Türü

Abone Ol

Çivit mavisi üreten çalı

Güney Afrika'da keşfedilen bu çalı, "Indigofera abbottii" adı verildi. Bu bitki, çivit mavisi üreten bir tür. Çivit, tekstil ve boya endüstrisinde kullanılan önemli bir renklendirici maddedir.

Tayland menekşesi

Tayland'da keşfedilen bu menekşe türü, ender bir tür içerisinde yer alıyor. Halihazırda tehdit altında olduğu düşünülüyor ve yalnızca iki bölgede yaşadığı biliniyor.

Alışılmadık bir yeraltı palmiyesi

Filipinler'de keşfedilen bu palmiye türü, "Pinanga subterranea" adı verildi. Bu bitki, yapraklarını ve çiçeklerini yer yüzeyinden çıkarmıyor. Bunun yerine, tüm gövdesini toprak altına gömüyor.

Üç yeni Antarktik mantarı

Antarktika'da keşfedilen bu üç mantar türü, "Lichenomphalia antarctica", "Antarcticomyces antarcticus" ve "Caloplaca antarctica" olarak adlandırıldı. Bu mantarlar, Antarktika'nın sert iklimine uyum sağlamış durumda.

Patojenik mantar

"Lichtheimia" adı verilen bu mantar, yüksek sıcaklığın olduğu ortamlarda görülüyor. Bu mantar, insan patojeni olarak biliniyor. Yani, insanlarda hastalıklara neden olabiliyor.

Yeraltı ağacı

Afrika'da keşfedilen bu ağaç türü, "Baphia arenicola" adı verildi. Bu ağaç, yapraklarının ve çiçeklerinin yalnızca uçlarını yer yüzeyinden çıkarıyor.

Etobur çiçek

"Crepidorhopalon droseroides" adı verilen bu çiçek türü, böcekleri avlayarak besleniyor. Bu çiçek, yapraklarında bulunan yapışkan bir sıvı ile böcekleri yakalayabiliyor.

Avustralya tütünü

"Nicotiana" familyasına ait olan bu bitki türü, Avustralya'da keşfedildi. Bu bitki, nikotin içeren bir tür tütün olarak biliniyor.

Wuryae çiçeği

Endonezya'nın başkan yardımcısının karısı Bayan Wury'den alan bu tür orkide çiçeği, adını almıştır.

Aeranthus bigibbum

Yalnızca bir grup köylünün yaşadığı küçük bir doğa rezervinde bulunması bu bitkiye eşsiz kılıyor.

Bu bitkiler, doğanın bizlere sunduğu eşsiz güzellikleri ve zenginliği bir kez daha gözler önüne seriyor. Bu bitkilerin korunması, gelecek nesiller için çok önemli.