ABD'de pek bilinmeyen bir gerçek, kar ve buzulların oluşturduğu barajların patlamasıdır. Juneau şehrinde, yağmur ve eriyen karlarla beslenen ve baraj işlevi gören Mendenhall Buzulu'nun bulunduğu havzada sel meydana geldi.
Bu havzadan akan su, 2011 yılından bu yana aralıklarla sel olaylarına neden oluyor. Alaska Güneydoğu Üniversitesi'nde çevre bilimi profesörü olan Eran Hood, normal koşullarda suyun daha yavaş bir şekilde ve günlerce aktığını açıkladı.
Ancak hafta sonu meydana gelen olay, suyun hızla yükselmesi nedeniyle dikkat çekici bir hal aldı. Hood, akıntının nehrin normal kapasitesinin üzerinde olduğuna dikkat çekti.
Mendenhall Nehri'nin zemini, gevşek buzul tabakalarından oluştuğu için aşınmaya daha yatkın olduğunu belirten Hood, ayrıca şiddetli yağışların da eklenmesiyle selin daha yıkıcı hale gelebileceğini belirtti.
BUZUL SELLERİ, 15 MİLYON İNSANI TEHDİT EDİYOR
Bilim insanları, iklim değişikliğinin Mendenhall ve dünyadaki diğer buzulları erittiğini ve bu durumun sellerle karmaşık bir ilişkisi olduğunu söylüyor.
Calgary Üniversitesi'nde çevresel deprem bilimi uzmanı olan Celeste Labedz, bu tür sel olaylarının zamanlamasının ve yoğunluğunun değişkenlik göstermesinin, bu tür durumlarla başa çıkmayı zorlaştırdığını belirtti.
Nature Communications dergisinde yayımlanan bir çalışma, sadece Hindistan, Pakistan, Peru ve Çin gibi ülkelerde insanların yarısının buzullardan kaynaklanan seller nedeniyle risk altında olduğunu gösteriyor.
Bu bağlamda, araştırmacılar buzul sellerinin dünya genelinde 15 milyon insanı tehdit edebileceğini vurguluyor.